Fotograferen is verslavend, net als hardlopen trouwens. Als ik een van beide een poosje niet kan doen, voel ik me gewoon rot. Maar hoewel ik al sinds mijn tienerjaren graag foto’s maak, ben ik pas sinds 2014 echt serieus en ook veel gaan fotograferen. Dat kwam door de aanschaf van een macrolens en enkele inspirerende workshops. Sindsdien kan ik de natuur niet meer in zonder overal foto’s te zien. Ga ik zonder camera op stap, dan durf ik nauwelijks om me heen te kijken, want reken maar dat ik ergens iets zie wat ik móet fotograferen! En dus zeul ik mijn apparatuur bijna altijd mee, ook als ik eigenlijk geen tijd heb of wanneer het totaal niet handig is. Maar er zijn grenzen. Hardlopen doe ik namelijk ook in de natuur en meestal vroeg in de ochtend. Dan heb je ook nog eens het mooiste licht om te fotograferen. Maar om nu mijn fotorugzak om te hangen als ik ga hardlopen, gaat zelfs mij te ver.

aIMG_4499-bewerkt-2
Hardloop’selfie’; hier dus toch de camera mee! 

Bij mij treft u geen foto’s aan van spectaculaire landschappen of exotische dieren. Als heuse huismus maak ik de meeste foto’s in de directe omgeving van mijn woonplaats. Er zijn hier op de grens van Friesland en Drenthe gelukkig ook genoeg prachtige natuurgebieden waar ik mijn hart op kan halen; je hoeft echt niet ver te reizen om mooie dingen te zien! Juist dat ‘gewone’ is eigenlijk zo bijzonder, en al het kleine dat door mijn macrolens tot leven komt, zo groots. Bovendien kan ik me op eenzelfde plek ook steeds weer vermaken met de camera, omdat ik altijd wel weer iets nieuws zie dat me inspireert. En ook eenzelfde onderwerp kan boeiend blijven omdat je het op zo ontzettend veel verschillende manieren kunt fotograferen; met ander licht, een ander perspectief, een andere witbalans of een andere techniek bijvoorbeeld. Een passie met eindeloos veel mogelijkheden dus.

Een aantal van mijn foto’s staan sinds kort op Buiten-Beeld, de toonaangevende beeldbank voor Nederlandse natuurfotografie. Dit online beeldarchief bevat honderdduizenden stockfoto’s van de beste natuurfotografen. Geweldig natuurlijk om me daar bij aan te mogen sluiten! Zoekt u een specifieke natuurfoto? U vindt hem vast bij Buiten-Beeld.

Momenteel ben ik nog volop bezig met het selecteren en plaatsen van mijn werk op deze beeldbank. Hieronder een kleine greep.