Het zijn mijn lievelingen, de mini’s in de natuur: insecten en ander klein spul waar de meeste mensen overheen kijken. Of het nu een vrolijk gekleurd lieveheersbeestje, een dikke mestkever of een minuscuul zwammetje is … ik ben er dol op. In de afgelopen jaren fotografeerde ik ze dan ook vaak, met mijn neus in de struiken, languit in het gras (tekencontrole!) en in de meest onmogelijke houdingen om ze maar mooi te kunnen vastleggen. De mini’s lieten me zo hún wereld zien en prikkelden mijn fantasie enorm. En daarom maakte ik naast de foto’s ook verhalen, gedichtjes en karakterschetsen. En een lezing dus, waarin ik de mini’s laat schitteren in woord en beeld.

Presentatie

Ik presenteerde De Mini’s eerder al op het fotofestival Nature Talks in Ede (daar met de titel ‘Meneer Citroen en kornuiten’) en op Pixperience in Nijkerk, waar ik merkte dat ook het publiek een zwak had voor mijn lievelingen. Na afloop zeiden verschillende mensen dat ik er ‘meer mee moest doen’: bijvoorbeeld er een boek van maken of de verhaaltjes op scholen vertellen. Ook dat laatste heeft mij niet meer losgelaten. Hoe belangrijk is het immers dat liefde en respect voor de natuur al jong wordt bijgebracht. En hoe leuk is het om dat op een speelse manier te doen en kinderen te laten zien dat zelfs, of misschien wel juist de allerkleinsten zo de moeite waard zijn. Want terwijl de meeste mensen er overheen kijken of insecten eng vinden, laat ik zien hoe leuk het is om goed te kijken (en luisteren!) naar die kleine schepsels in de natuur.

Educatie en plezier

Afhankelijk van de doelgroep/leeftijd kan ik een selectie maken uit  14 verhaaltjes (7 korte, 7 langere), 10 karakteriseringen, 8 limericks, 1 wiskundige mini en een nog een heleboel ‘tussendoortjes’; foto’s van mini’s die in de lijn van het verhaal passen. Hiermee kan ik een presentatie of les van een halfuur tot een uur samenstellen waarin naast een educatief element vooral de verwondering en het plezier om de allerkleinsten voorop staat, en ook de lol van fantaseren. En dan blijken die mini’s soms ook nog (ongemerkt) een wijze boodschap te verkondigen; over jezelf zijn, over pesten of over doorzetten bijvoorbeeld.

Bent u geïnteresseerd? Wilt u meer informatie? Laat het even weten via het contactformulier want ik vertel er graag meer over!

Zie voor een klein voorproefje: Verhalen en gedichtjes en Meneer Citroen.