Het zijn mijn lievelingen, de mini’s in de natuur: insecten en ander klein spul waar de meeste mensen overheen kijken. Of het nu een vrolijk gekleurd lieveheersbeestje, een dikke mestkever of een minuscuul zwammetje is … ik ben er dol op. In de afgelopen jaren fotografeerde ik ze dan ook vaak, met mijn neus in de struiken, languit in het gras en in de meest onmogelijke houdingen om ze maar mooi te kunnen vastleggen. De mini’s lieten me zo hún wereld zien en prikkelden mijn fantasie enorm. En daarom maakte ik naast de foto’s ook verhalen, gedichtjes en karakterschetsen. En een lezing dus, waarin ik de mini’s laat schitteren in woord en beeld.

Ik presenteerde De Mini’s eerder al op het fotofestival Nature Talks in Ede (daar met de titel ‘Meneer Citroen en kornuiten’) en op Pixperience in Nijkerk, waar ik merkte dat ook het publiek een zwak had voor mijn lievelingen. Na afloop zeiden verschillende mensen dat ik er ‘meer mee moest doen’: bijvoorbeeld er een boek van maken of de verhaaltjes op scholen vertellen. Ook dat laatste heeft mij niet meer losgelaten. Het is immers heel belangrijk dat liefde en respect voor de natuur al jong wordt bijgebracht. En hoe fijn is het om dat op een speelse manier te doen en kinderen te laten zien dat zelfs, of misschien wel juist de allerkleinsten zo de moeite waard zijn.

-z3-y3-3 citroentjes

Afhankelijk van de doelgroep/leeftijd kan ik een selectie maken uit de verhaaltjes, ‘karakteriseringen’, limericks en de vele foto’s van mini’s die in de lijn van het verhaal passen. Hiermee kan ik een presentatie of les van een halfuur tot een uur samenstellen waarin naast een educatief element vooral de verwondering en het plezier om de allerkleinsten in de natuur voorop staat, en ook de lol van fantaseren en spelen met taal. En dan blijken die mini’s soms ook nog (ongemerkt) een wijze boodschap te verkondigen; over jezelf zijn of over pesten bijvoorbeeld.

Bent u geïnteresseerd? Wilt u meer informatie? Laat het even weten via het contactformulier want ik vertel er graag meer over!

Zie voor een klein voorproefje: Verhalen en gedichtjes en Meneer Citroen.

-lollig-te lollig-

 

Illustraties: Luuk de Greef