Meneer Citroen is mijn grootste lieveling van alle mini’s, kijk maar wie mijn logo siert! Dit olijke manneke stal mijn hart op een prachtige zomerdag in 2014. Ik was met mijn nieuwe macrolens op zoek naar ‘oefenmateriaal’ en speurde de struiken af naar mooie modelletjes. Wat een verrassing was toen de ontmoeting met dit 22-stippelig lieveheersbeestje, ook wel Citroenlieveheersbeestje genaamd, maar voor mij nu altijd Meneer Citroen. Het beestje bleek namelijk niet zo maar een insect te zijn, maar een heus karaktertje. Een sympathieke manneke met een vrolijke inborst en een positieve kijk op het leven.

Kijk, daar gaat meneer Citroen een blokje om, ik hoor zijn pom-pie-dom. Overal waar hij langskomt hoor je vriendelijk gegroet; iedereen is dol op het kleine, vrolijke ventje.
Ook meneer Citroen’s kinderen lopen met hem weg; pom-pie-dom, dan gaat de hele familie een blokje om. Maar nu niet meer zo vaak, want alle Citroentjes zijn al uitgevlogen.

Alleen mevrouw Citroen wil nog wel eens mopperen op haar man. ‘Stop toch eens met niets doen,’ roept ze hem dan met een zuur mondje toe; ‘dat eeuwige gepompiedom van jou!’ Maar meneer Citroen vindt dat niet erg, hij is het gewend. Dan pompiedomt hij gewoon iets sneller, kust zijn vrouw op haar neus, en zegt: ‘lief citroentje, suikerdiefje van me, zullen we samen een blokje om?’

En dan zwicht Cecilia Citroen toch steeds weer voor haar zachtaardige, charmante man en gaan ze, pom-pie-dom, gezellig samen een blokje om (zij voorop).

Meneer Citroen is in veel opzichten ‘mijn eerste’. Hij was mijn eerste grote miniliefde, het eerste kleine wezentje dat door mijn nieuwe macrolens een heus karakter werd. De foto van Meneer Citroen was de eerste waarmee ik een prijsje won, (en ook een eerste publicatie in een blad). En het verhaaltje was het eerste (van de drie) dat ik op de radio mocht voorlezen in het programma Taalstaat. Meneer Citroen was het begin van heel veel meer miniplezier.

---lange kroonpen-met tekst-

Illustratie: Luuk de Greef

Hoe die ontmoeting met Meneer Citroen verliep en hoe ik viel voor de wereld van de mini’s staat ook in dit artikel dat op 10 maart 2018 werd gepubliceerd op natuurfotografie.nl.