Wie het stukje over Meneer Citroen heeft gelezen, of dat over mijn presentatie of les, weet dat ik dol ben op mini’s; op insecten, spinnetjes, kleine slakjes, minizwammetjes … Door de macrolens worden deze mini’s heuse karaktertjes voor me, die grappig en aandoenlijk zijn. En als ik dan thuis naar de foto’s kijk en mijn fantasie de vrije loop laat, komt er vanzelf een verhaaltje, karakterisering of een gedichtje. Alle mini’s krijgen zo een eigen gezicht en een naam; zoals Hans de Dappere Stinkwants, The Shy Guy, Ferry het Feestbeest, de kale Familie Kroeskop en het miertje hieronder.

Remi

Na enig puzzelwerk wist ik ook de naam van dit kleine ding (zo alleen op de wereld):

MIER              ierm              ermi              rmie
mire                iemr              erim              rmei
meir                imer              eirm              rime
meri                imre              eimr              riem
mrie                irme              emri              reim
mrei                irem              emir              REMI

Inmiddels heb ik 14 verhaaltjes, 10 karakteriseringen, 8 limericks en ook nog een heleboel leuke foto’s van kleine karaktertjes die misschien (nog) niet een heel verhaal vertellen, maar zeker wel wat te zeggen hebben. En natuurlijk heb ik regelmatig nieuwe ontmoetingen met mini’s die ook van zich willen laten horen.

Hieronder een voorbeeld van een (kort) verhaaltje, een karakterisering en een limerick.

Knuffel de truffelvlieg

a2IMG_1672

‘Wat zeg je? Of ik op zoek ben naar truffels?
Nee joh, dat is een vergissing. Ik mag dan wel truffelvlieg heten, maar dat is een foutje hoor. Ik ben eigenlijk een knuffelvlieg. Dat doe ik het liefst de hele dag door, lekker knuffelen.
Met wie dan?
Nou, gewoon, met andere truffelvliegen, met alle insecten wel, maar het liefst met de gevleugelde jongens en meisjes. Ja, lekker vliegend knuffelen, dat is extra leuk. Maar ik knuffel ook met grote dieren hoor, met reeën en runderen bijvoorbeeld. En ik knuffel met planten en bomen, met het gras en met mosjes … ik knuffel met alles en iedereen. Ja, en natuurlijk ook met paddenstoelen, die knuffel ik heel vaak. Alleen distels en bramen knuffel ik wat minder graag.
Nee, niet iedereen knuffelt terug, maar dat is niet erg hoor, ik knuffel wel voor twee.
Zal ik jou nu dan ook eens een dikke knuffel geven?’

Voor ik er erg in heb, vliegt de truffelvlieg me om de hals en geeft me een knuffel die me de adem beneemt.
‘Hmmm, je knuffelt lekker,’ zegt hij met een tevreden zucht, en geeft me dan ook nog een klinkende klapzoen op mijn wang.

Motto van de truffelvlieg: Een dag niet geknuffeld is een dag niet geleefd.

De Doorzetter

Exportmap

Evert Kems is een echte doorzetter, zo’n jongen die nooit opgeeft. Hij werkt in de mestindustrie, wat behoorlijk zwaar en moeilijk is, maar Evert doet zijn taak met passie en plezier. Deze harde werker laat letterlijk laat zien hoe je met vallen en opstaan vooruit komt. Want nee, Evert laat zich niet door een paar tegenslagen uit het veld slaan. Hij klopt zijn schildje af, haalt eens diep adem en begint gewoon weer opnieuw. Evert houdt vol zonder te mopperen en hij gaat altijd door tot het gaatje.

De Hypnotiseur

IMG_2097-bewerkt

Een waterjuffer uit De Meern
probeerde me te hypnotiseren
*Kijk in mijn ogen, ik ben er niet*
*Je ziet alleen een kale spriet*
Hij moest het vak duidelijk nog leren.