Wie het stukje over Meneer Citroen heeft gelezen, of dat over mijn presentatie of les, weet dat ik dol ben op mini’s; op insecten, spinnetjes, kleine slakjes, minizwammetjes … Door de macrolens worden deze mini’s heuse karaktertjes voor me, die grappig en aandoenlijk zijn. En als ik dan thuis naar de foto’s kijk en mijn fantasie de vrije loop laat, komt er vanzelf een verhaaltje, karakterisering of een gedichtje. Alle mini’s krijgen zo een eigen gezicht en een naam; zoals Hans de Dappere Stinkwants, The Shy Guy, Ferry het Feestbeest, de kale Familie Kroeskop en het miertje hieronder.

Remi

Na enig puzzelwerk wist ik ook de naam van dit kleine ding (zo alleen op de wereld):

MIER              ierm              ermi              rmie
mire                iemr              erim              rmei
meir                imer              eirm              rime
meri                imre              eimr              riem
mrie                irme              emri              reim
mrei                irem              emir              REMI

Inmiddels heb ik tientallen verhaaltjes, karakteriseringen en limericks. Ook zijn er nog een heleboel leuke foto’s van kleine karaktertjes die misschien (nog) niet een heel verhaal vertellen, maar zeker wel wat te zeggen hebben. En natuurlijk heb ik regelmatig nieuwe ontmoetingen met mini’s die ook van zich willen laten horen.

Hieronder een voorbeeld van een (kort) verhaaltje, een karakterisering en een limerick.
Het volgende verhaaltje is er één van de drie die ik mocht voorlezen op de radio, in het programma Taalstaat (met Frits Spits).

Luciana Delicata

aIMG_4430

Het was een zinderend warme zomerdag toen ik al wandelend met Diaz iemand hoorde zingen. Ik stond stil en luisterde, terwijl de zon op mijn rug brandde. Een dikke hommel zoemde langs mijn oor en toen hoorde ik het weer: zacht en ijl, maar tegelijk heel helder.

‘Diaz hoor je dat?’ vroeg ik. 
‘Jazeker, dat is een vlieg,’ zei hij, ‘een gaasvlieg.
‘Maar die kunnen toch helemaal niet zingen?!
‘Nee, maar ik kan ook niet praten,’ zei Diaz, en hij lachte luid.

Ik knielde in het gras en zocht naar het zangeresje. Daar zat ze, een tenger gebouwde dame, al even rank en mooi als haar zachte, zoetgevooisde stem. Ze droeg een groene robe van het fijnste kantwerk, en zong over de liefde. Natuurlijk over de liefde. Ik luisterde vol bewondering en zonk weg in gelukzalige gedachten. En zij zong en zong maar. Zo magisch, zo mooi…

IMG_0378 copy

IMG_8301-bewerkt
Pas klopte Luciana ook tegen mijn slaapkamerraam… joehoe!

De Doorzetter

Exportmap

Evert Kems is een echte doorzetter, zo’n jongen die nooit opgeeft. Hij werkt in de mestindustrie, wat behoorlijk zwaar en moeilijk is, maar Evert doet zijn taak met passie en plezier. Deze harde werker laat letterlijk laat zien hoe je met vallen en opstaan vooruit komt. Want nee, Evert laat zich niet door een paar tegenslagen uit het veld slaan. Hij klopt zijn schildje af, haalt eens diep adem en begint gewoon weer opnieuw. Evert houdt vol zonder te mopperen en hij gaat altijd door tot het gaatje.

Een fakir

IMG_2117

Een fakir in een bejaardenflat
had zijn sponde te koop gezet
Hij wilde ’s nachts
weleens iets zachts
na een carrière op een spijkerbed

IMG_2059